marți, 11 ianuarie 2011

Palatul BANCII DE ECONOMII

Dintre toate clădirile istorice, reprezentative pentru stilul architectural din acea vreme, Iosefinul se poate mândri cu una dintre cele mai interesante clădiri, în faţa căreia merită să ne oprim şi în care putem spune că s-a scris istoria sistemului bancar românesc de la începuturile sale. Vorbim despre Palatul Băncii de Economii Timişoara.
Palatul Băncii de Economii se află la intersecţia Bulevardelor Tinereţii şi General Ion Dragalina, şi a fost conceput pentru Banca de Economii de pe strada Ion Ghica, numărul 1 Timişoara, filiala Iosefin, înfiinţată în 1880. Palatul deţine un turn deosebit şi o bogată arhitectură a acoperişului. A fost construit în 1898 de către arhitectul timişorean Eduard Reiter.
De-a lungul timpului a găzduit diferite magazine, dar timpul nu trebuie să şteargă şi lumea nu trebuie să uite de însemnătatea clădirii şi ce poate găsi păstrat la etajele superioare.
La etajele superioare ale palatului sunt păstrate în colecţii expuse în vitrine o ultimă şi o primă emisiune monetară din vechiul şi noul sistem monetar. Primele monede erau 1, 2, 5 coroane, iar primele bancnote erau 10, 20, 50, 100 coroane. După 1900, coroana a fost unica monedă cu putere de circulaţie în Imperiul Austro-Ungar.
O vizită în acel loc ne face să vedem aievea evenimentele în faţa ochilor. În sala în care s-a semnat decretul mai este şi acum masa de lucru cu cele 12 scaune în jurul ei. Mobilierul vechi, tablourile şi decoraţiunile de pe pereţi ne dau sentimental de întoarcere în timp, visând pentru o clipă la acele vremuri. Ca şi ancorare în trecut, în momentul de faţă la parterul palatului se găseşte Banca Românească. Putem spune că niciuna nu era mai potrivită pentru a avea locaţia în această clădire istorică, un motiv în plus pentru a ne simţi mândri că suntem români.

Un comentariu:

  1. Nu stiu cladirea, dar suna bine.
    Am avea atatea lucruri de promovat in Timisoara.. e asa pacat ca nu stim sa ne exploatam istoria cu scopul de a ne promova mai frumos prezentul..

    RăspundețiȘtergere